Computer A.B.C.     


Soms is het moeilijk om uit alle afkortingen die in de computerwereld gebruikt worden nog wegwijs te worden. Hieronder staat het een en ander op een rijtje. We hopen dat je hiermee een handige wegwijzer gevonden hebt.

Alles staat op alfabetische volgorde. Om het zoeken te vergemakkelijken en niet door de hele lijst te hoeven scrollen kun je in het onderstaande alfabet op een letter klikken.
Klik op de letter waarop je gezocht hebt om terug te keren naar het begin.A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X-Y Z
A

AAC Advanced Audio Coding. Een manier van comprimeren waarbij vergeleken met mp3 een betere kwaliteit wordt behaald en 30% extra ruimte wordt bespaard.

Accounts Engelse aanduiding voor gebruikers, waarbij de Administrator (beheerder) bepaalt wie welke rechten krijgt toegewezen.

ADSL Asymmetric Digital Subscriber Line. Snel internetten via de telefoonlijn. Terwijl je online bent, kan er nog steeds getelefoneerd worden. Zo kun je 24 uur online zijn. ADSL draait naast de gewone telefoonlijn. Het is dus een technologie die het mogelijk maakt om veel data te versturen over de traditionele koperen telefoonlijn. Dat gebeurt door gebruik te maken van de hoge frequenties in het spectrum van deze lijn, van 30 tot 1100 kHz. Spraak gebruikt de frequenties van 0 tot 25 kHz. De kwaliteit van het ADSL-signaal wordt gegarandeerd door een systeem van de checks en dubbelchecks. Als een ander (huishoudelijk) apparaat interferentie op de gevoelige koperdraad veroorzaakt, wijzigt het adsl-modem fluks van frequentie. De technologie heet "Asymmetrisch" omdat er meer mb per seconde kan worden gedownload dan ge-upload

AGP Advanced Graphics Port. Dit is een insteekslot dat speciaal voor videokaarten is ontworpen. De AGP-poort heeft een veel grotere gegevensdoorvoersnelheid dan de verouderde PCI-bus. Dit levert dus een veel snellere beeldopbouw op. Het is dus speciaal ontworpen voor weergave van grafische 3D-effecten en voor een optimale doorvoer van grafische gegevens.

ASCII American Standard Code of Information Interchange. Amerikaanse standaardcode voor informatie-uitwisseling. alle letters, cijfers en tekens hebben een volgnummer van 32 tot en met 127. De nummers 0 tot 32 fungeren als stuurcodes voor de computer (bijv. nr 27 is de escape-toets). De resterende nummers 128 tot en met 256 zijn niet gestandaardiseerd. Die vallen dus niet onder de ASCII norm.

Atrac3 Atrac staat voor Adaptive TRansform Acoustic Coding en is een speciale compressietechniek van Sony waarbij het audiosignaal eerst in twee aparte componenten wordt onderverdeeld voordat er compressie wordt toegepast

ATX Aanduiding voor type kast en voeding van de computer. Een ATX heeft andere boorgaten dan de oude AT-kast. ATX is de grote nieuwe standaard.


B

Bandbreedte Het aantal rijstroken op de digitale snelweg. Hoe meer bandbreedte, hoe meer gegevens in een tijdssegment kunnen worden verstuurd.

Baudrate Eenheid voor transmissiesnelheid. Geeft de snelheid aan waarmee databits worden overgedragen. Dit wordt gemeten in dataBits Per Seconde.

BIOS Basic In-Out System. Het BIOS is eigenlijk niet meer dan wat geheugen. Door het BIOS is de PC in staat zijn eigen schijven te vinden en zichzelf op te starten.

Bitrate De term die aangeeft hoeveel informatie er gemiddeld per seconde wordt opgeslagen. Een hogere bitrate zorgt ervoor dat er minder informatie verloren gaat, waardoor een gecomprimeerd bestand een betere geluidskwaliteit heeft.

Booten Het opstarten van de computer. Wanneer er meerdere besturingssystemen op 1 pc geÔnstalleerd staan, verschijnt er een bootmenu waaruit gekozen kan worden welk OS (OperatingSystem) opgestart dient te worden.

Breedband een begrip uit de wereld van datacommunicatie. Het betekent dat er veel data tegelijk kan worden verstuurd doordat  er dus een grote capaciteit beschikbaar is

Browser een programma waarmee je pagina's op het internet kunt bekijken. Bekende voorbeelden zijn Internet Explorer of Mozilla Firefox.

BUS Wanneer je een computer openmaakt, zie je een centrale grote printplaat (het moederbord). Hierop bevinden zich sleuven voor het plaatsen van insteekkaarten (geluidskaart, videokaart, modem, etc.). De communicatie tussen de insteekkaart en het moederbord gaat via een bus. Zo zijn er bijvoorbeeld Vesa-Local Bus en de PCI-Bus.


C

Cache Klein maar zeer snel geheugen van de computer waarin de meest gebruikte programmadelen en gegevens staan. Het cache bevindt zich tussen processor en intern geheugen. Hierin wordt de laatst opgevraagde data uit het gewone interne geheugen bewaard.

CD-Recordable CD-R; Compact Disc-Recordable. Dit is de naam voor eenmalig beschrijfbare cd's.

CD-Rewriteable CD-RW; Compact Disc-Rewriteable. Herschijfbare CD. Een CD-RW kan honderden keren na elkaar gewist en opnieuw beschreven worden. Je moet wel in het bezit zijn van een CD-RW-recorder, want CD-RW's maken gebruik van een andere golflengte laserlicht.

CD-Rom Compact Disc-Read Only Memory. Op een Cd-rom wordt informatie vastgelegd in de vorm van verschillen in lichtweerkaatsend vermogen. De informatie op de schijf wordt met een laser lichtstraal afgetast. Van een Cd-roms is alleen informatie te lezen. De snelheid vaak aangeduid met Quad Speed of Six Speed, geeft aan dat deze vier of zes maal zo snel is als de eerste gewone spelers.

CMOS Complementary Metal Oxide Semiconductor. Aanduiding voor het geheugen waarin alle gegevens over de computer worden opgeslagen. De gegevens in het CMOS geheugen worden veranderd door de CMOS setup.

Codec Afkorting voor Compressie Decempressie. Dit is een algoritme dat wordt gebruikt voor het in- en uitpakken van grote hoeveelheden gegevens, zoals digitaal beeld en geluid.

Com-poort Ander woord voor seriŽle poort. Een pc heeft 2 seriŽle poorten; com1 en com2. Deze poorten worden met name gebruikt door de seriŽle muis en het seriŽle modem. Sinds de komst van USB zijn seriŽle poorten overbodig aan het worden.

Configuratie Alle onderdelen die samen een bepaald computersysteem vormen; toetsenbord, monitor, computer, modem, printer, muis enz.

CPU Central Processing Unit, ook wel Centrale Verwerkings Eenheid genoemd. Het is het hart van uw computer; de processor. De processor verzorgt alle rekenkundige bewerkingen die nodig zijn om de software van de pc te laten draaien. Processoren onderscheiden zich van elkaar door de machinetaal die ze spreken en de snelheid (Mhz'en) waarmee ze werken.

Cross-cable Letterlijk kruiskabel. Hierbij gaat het om een speciale (netwerk)kabel waarin enkele draden zijn omgewisseld. Op die manier kunnen 2 netwerkkaarten op elkaar worden aangesloten zonder de tussenkomst van een hub.

CRT-monitor Cathode Ray Tube-monitor. Vrij vertaald als beeldbuismonitor oftewel de (oude niet platte) gewone pc-monitor


D

Database Een verzameling van informatie of gegevens op een computer wat in een bestand is samengebracht. Voor de meesten is Access een bekend database programma.

DHCP Dynamic Host Configuration Protocol. Het wordt verzorgt door een centrale dhcp-server die actief is binnen het netwerk of op het netwerk van de Internet Service Provider. DHCP deelt automatisch de juiste ip-adressen uit, wat betekent dat de tcp/ip-instellingen niet zelf ingesteld hoeven te worden. Je weet dus ook nooit vooraf welk ip-adres je krijgt.

DIMM Dual In line Memory Module. Het vervolg op de Simm. Deze geheugens gebruiken een 64 bits brede databus. Dit betekent dat ze niet per 2, maar per stuk in de computer kunnen worden gezet.

Dipswitch Klein schakelaartje, bijvoorbeeld op een printer, waarmee de standaardinstellingen blijvend veranderd kunnen worden. Dipswitches treft u meestal aan in groepjes van 4, 6 of 10.

DMA Direct Memory Access. Hier geven we aan dat een bepaald onderdeel van de computer (vaak de harde schijf) gegevens rechtstreeks naar het geheugen kan transporteren zonder tussenkomst van de processor.

DOS (Zie ook MS-DOS)

DOS-console De voorloper van Windows. Dos is nog niet helemaal losgelaten door Microsoft.
Als je via Start naar Uitvoeren gaat en je typt daar in; CMD (of Command voor wat oudere Windows versies), dan kun je kennismaken met de Dos-console, je gaat nu dus een stapje terug in de tijd.
Let wel op wat je hier doet, want de opdrachten worden normaal uitgevoerd.
Via de toetsencombinatie Alt + Enter kun je naar een volledig Dos-scherm, met dezelfde toetsencombinatie kun je ook weer terug.
Via het commando Exit verlaat je dit Dos-scherm.

Downloads Bestanden die je van het internet naar je eigen pc kunt kopieren.

DPI Dots Per Inch; Punten per vierkante inch. Waarde waarin het vermogen van printers en beeldschermen in horizontale richting wordt opgegeven. Hoe meer punten per inch, des te beter de afdruk/beeldkwaliteit.

Drivers Ook wel stuurprogramma genoemd. Dit is software die nodig is om de hardware van de computer zoals een geluidskaart of videokaart of een ander randapparaat als printer, aan te sturen.

DV-out Digital Video Out, een FireWire-oplossing die op een digitale videocamera zit. Hiermee is het mogelijk beelden die op dv-tape staan zonder kwaliteitsverlies over te halen naar de pc

 

E

ECP Extended Capability Port. Dit is een ten opzichte van EPP verbeterd protocol. Met ECP is sneller tweerichtingsverkeer mogelijk tussen apparaten die zijn aangesloten aan de parallelle printerpoort.

EPP Enhanced Parallel Port oftewel verbeterde parallel poort. Beschikt de BIOS over deze instelling, dan krijgt de parallelle printerpoort meer mogelijkheden om te communiceren met de apparaten die op deze poort zijn aangesloten.

Ethernet De populairste netwerktechniek voor lokale netwerken. Ethernet wordt aangelegd op basis van utp-kabels. De snelheid waarmee data wordt vervoerd over ethernet is 10 of 100 Mbit/seconde. De nieuwst variant kan snelheden tot 1000 MBit/seconde aan..

Extensie laatste gedeelte van een bestandsnaam, meestal 3 letters, na de punt. Aan de hand van deze extensie is de aard van een bestand te herkennen voor Windows, en vaak ook voor zijn gebruikers.


F

FDD Floppy Disk Drive Niet meer en niet minder dan het diskettestation in je computer.

Fileserver Een pc in het netwerk die alleen owrdt gebruikt voor de opslag van bestanden van alle gebruikers.

Firmware In een chip opgeslagen software die een apparaat bestuurt.
Bij pc-chips is het vaak zo dat de firmware te vernieuwen is met behulp van een speciaal flash-programma.
Voorbeelden van firmware zijn het te flashen bios van een pc. De ingebouwde software van een modem, cd-rom speler, dvd-speler etc.

Fix Een uitdrukking voor een software-upgrade waarmee een (meestal klein) probleem wordt opgelost. Kan van toepassing zijn op het rom bios van de pc, maar ook op het besturingssysteem. Windows Update-website is een bekende leverancier van de nodige fixes. Als er een groot aantal fixes worden gebundeld, dan is er sprake van een service pack.

Flatcable Platte brede kabel binnenin de computer die verschillende onderdelen verbindt. Zoals bijv. de harde schijf met het moederbord.

Formatteren Voordat gegevens op een diskette of harde schijf geschreven kunnen worden, moeten deze eerst gebruiksklaar worden gemaakt. Dit proces heet formatteren.

Fragmentatie Proces waarbij stukjes van bestanden verspreid over een harde schijf zijn verdeeld, waardoor de computer vertraagd.

FTP afkorting van File Transfer protocol. Het meest gebruikte standaardprotocol om bestanden te versturen en/of te ontvangen via internet. De bestanden kunnen software, tekst, beeld, video, geluid bevatten. Een FTP-cliŽnt wordt gebruikt om je internetpagina mee te uploaden.


G

Gateway is letterlijk vertaald; toegangspoort. Bij internet is de gateway de toegangspoort die het thuisnetwerk verbindt met het world wide web. Als je thuis meerdere pc's hebt en gebruik maakt van een ADSL-modem, dan is dit modem een ADSL-gateway.

Geluidskaart Iedere pc heeft standaard een speakertje aan boord, deze laat het bewuste piepje horen als je de computer opstart. Een multimedia-PC heeft meestal een aparte kaart aan boord die verantwoordelijk is voor het afspelen van MP3, .wav, .mid-files etc. Aan deze geluidskaart worden computer-speakers gehangen en zo kun je natuurgetrouw het geluid beluisteren. Ook kun je meestal een joystick op de geluidskaart aansluiten, evenals de microfoon en zelfs de stereo-installatie.

Grafische kaart zie videokaart.


H

HDD Hard Disk Drive De harde schijf in de computer

Hosting Je webpagina's en je e-mail adressen onderbrengen op de server van een andere partij. Vaak worden deze bedrijven webhosters genoemd. Je gebruikt dus de server van een webhoster om je webpagina's of mail te beheren.

HTML Hyper |Text Mark Up Language. Met deze taal worden (en werden) veel internetpagina's geschreven. De code is leesbare tekst die geschreven kan worden in bijvoorbeeld Kladblok. Die tekst kan door een internetbrowser vertaald worden in een voor ons grafisch ogende webpagina.

Hyperlink Een verwijzing op een internetpagina naar andere internetpagina's of bestanden. Een hyperlink wordt als tekst vaak in blauw en soms onderstreept weergegeven. Een hyperlink kan echter ook uit een plaatje bestaan.


I

IDE Intelligent Drive Electronics. Standaard interface voor harde schijven, Cd-romspelers en dergelijke. IDE is goedkoop en vrij snel en wordt daarom toegepast in 98 van de 100 computers. Een computer kan standaard met maximaal 4 IDE devices uitgerust worden (bijv. 2 harde schijven en 2 Cd-romspelers).

Image Een ťťn op ťťn kopie van het systeem. Een exacte kopie van een harde schijf als voorbeeld.

Inloggen Proces waarbij door het ingeven van een gebruikersnaam en/of wachtwoord toegang gegeven wordt tot een "eigen stukje" op de pc of het netwerk.

Internet Grootste internationale netwerk van computerverbindingen. Door via uw modem (of kabel) een verbinding te leggen met een computer die onderdeel uitmaakt van Internet, kunt u bestanden of berichten uitwisselen met alle andere Internet computers, en met alle pc's die daarmee weer verbonden zijn.

Interrupt Letterlijk een onderbreking. Ofwel een speciaal signaal voor de computer. Op basis van dit signaal kan het besturingssysteem bepalen wat het verder moet doen.

I/O kaart input/outputkaart. Onderdeel van de computer dat de communicatie verzorgt met bijvoorbeeld de printer of de modem.

IP-adres Internet Protocol-adres. Een IP-adres is een uniek nummer dat een PC een naam geeft op Internet. Deze naam bestaat uit een getal. Op die manier kunnen andere computers uw computer herkennen. Bij de meeste Internetgebruikers is het IP-adres tijdelijk; de provider beschikt over een reeks nummers en iedere keer als u inbelt kent hij een IP-adres aan uw PC toe.

IRQ Interrupt ReQuest. Het signaal waarmee kaarten en poorten van een PC kenbaar maken aan het moederbord dat ze gegevens hebben die verwerkt moeten worden.

ISA Industry Standard Architecture bus. Bijna iedere computer heeft ondersteuning voor uitbreidingskaarten van het ISA type. Deze bus bestaat al sinds de beginjaren van de computerindustrie en is bedoeld voor kaarten die geen hoge doorvoersnelheid vereisen, zoals geluidskaarten en modems

ISP Internet Service Provider. Het bedrijf dat bij jou zorgt voor de internetverbinding. Verbindingsmogelijkheden worden door verschillende ISP's geboden zoals kabel, ADSL en glasvezel


J

Javascript Een programmeertaal die door Internet Explorer wordt gesproken. Met Java-script is het mogelijk HTML-pagina's interactief te maken.

JPEG Joined Picture Expert Group. Het is een standaard compressiemethode om afbeeldingen samen te persen waardoor er minder opslagruimte nodig is. JPEG bestanden hebben meestal de bestandextensie .jpg. Het is bedoeld voor plaatjes in 16,7 miljoen kleuren.

Jumper Klein draadbruggetje op bijvoorbeeld een uitbreidingskaart. Door het verplaatsen of verwijderen ervan worden basisinstellingen gewijzigd.


K

KB Kilobyte. Een kilobyte is 1024 bytes en is dus 8192 bits. (zie onder MB)

Klembord een deel van het geheugen wat als tijdelijk "prikbord"gebruikt kan worden. Hier kun je dus tijdelijk tekst of bestanden opslaan door middel van de actie "kopiŽren". Als de pc uitgaat is het klembord (geheugen) weer leeg.

Kloksnelheid zie MegaHertz


L

Laserjet (printer). Bij LASERprinters wordt met een laserstraal het papier statisch gemaakt en de inkt in de vorm van zwarte poeder (toner) op het papier gekleefd. Dit poeder wordt door middel van hitte op het papier vastgesmolten. De kwaliteit is hoog en de grafische mogelijkheden zijn onbeperkt. Echter wel een duurdere methode van printen.


M

Mass-mailer Een onzichtbaar programma dat de pc gebruikt voor het doorsturen van spam en virussen.

MB Megabyte. Een megabyte is 1024 kilobyte. Een MB voor programmeurs en technici is 1024 kb. Voor fabrikanten van harde schijven is een mb 1000 kb. Harde schijven lijken dus vaak groter dan ze in werkelijkheid zijn. MB is dus niets anders dan een aanduiding voor opslagcapaciteit.

MegaHertz Kloksnelheid of kloksignaal (clock pulse). De hartslag van de computer. De kloksnelheid wordt aangegeven in MegaHertz Mhz. In de computer worden de gegevens op het ritme van een kwartskristal rondgepompt. Hoe sneller dit kristal tikt, des te sneller worden de gegevens verwerkt. Een hoge kloksnelheid stelt hoge technische eisen aan de onderdelen. Daarom kan deze snelheid niet zomaar onbeperkt verhoogd worden. Voor normaal gebruik, zoals tekstverwerken, is de kloksnelheid niet van groot belang. Pas wanneer je met omvangrijke opmaakprogramma's gaat werken of een groot aantal programma's tegelijk wilt gebruiken. 1 Mhz betekent 1 miljoen omwisselingen per seconde; een 233 Mhz computer kan dus 233 miljoen simpele instructies per seconde uitvoeren.

MIDI Musical Instrumental Digital Interface. Via een geluidskaart die voorzien is van Midi kun je hier gebruik van maken. Je kunt geluiden opnemen via een microfoon of overnemen van een diskette of cd. Een goede kaart heeft in ieder geval een Midi mogelijkheid, waarop je een synthesizer en andere moderne fratsen kunt aansluiten. Een bekend type is de SoundBlaster.

MMX Multi Media eXtension. Een microprocessor met MMX kan een aantal instructies betreffende beeld- en geluidsbewerking sneller uitvoeren.

Modem MOdulator/DEModulator. Een stukje randapparatuur dat de computer in staat stelt om digitale signalen over een analoge telefoonlijn te versturen. We gebruiken een modem om de ene computer te laten communiceren met een andere. Ook voor aansluiting op het Internet via een analoge telefoonlijn. De snelheid van een modem wordt uigedrukt in bits per seconde (bps).

Moederbord Printplaat met basiscomponenten. Hierop bevinden zich onder andere de processor, het geheugen (Rom en Ram). De plaat is tevens voorzien van slots voor het aanbrengen van insteekkaarten (zie onder BUS)

MP3 Afkorting voor MPEG Layer-3.  MP3 is een compressiemethode die alleen voor geluidsbestanden wordt gebruikt. Het is een audiostandaard die vanaf 1987 ontwikkeld is door Fraunhofer Instituut en dat muziek comprimeert door middel van psycho-akoustische compressie, waarbij informatie wordt weggelaten die niet of nauwelijks hoorbaar is. De nieuwe variant MP3 Pro garandeert een betere compressie en minder verlies aan kwaliteit.

MPEG Motion Picture Expert Group. Compressiestandaard voor bewegende beelden. Dit maakt het mogelijk videofilms beeldvullend op de pc te bekijken. MPEG is een standaard gedefinieerde (grafische) compressie. Een resultaat hiervan is MPEG2; een standaard die bepaalt hoe bewegende beelden optimaal kunnen worden samengeperst, zodat ze op computerschijven kunnen worden opgeslagen.

MS-DOS MicroSoft Disk Operating System. Een karaktergeoriŽnteerde besturingssysteem, wat sinds de introductie van het (grafische) Windows in onbruik is geraakt. Verzorgt onder meer lezen en schrijven van de directory, naamgeving van bestanden, vastleggen en ophalen van gegevens in de juiste sectoren en formatteren van schijven.

Multi-Tasking =meerdere taken (programma's) tegelijk uitvoeren.


N

NTFS New Technology File System: een manier om de harde schijf in te delen/formatteren.
Door deze manier van indelen wordt de schijf minder gevoelig voor fouten en is onder Windows XP beter te beheren. Vanuit het ouderwetse DOS (FDisk) is deze schijf niet meer te benaderen in geval van problemen.

Netwerkkaart Een kaart in uw computer, waarmee uw pc via een netwerkkabel, verbinding kan hebben met andere computers.

Novell Een netwerkbesturingssysteem. Alternatief voor Windows NT.

 

O

ODBC Een afkorting voor Open DataBase Connectivity, Hierdoor is het mogelijk om vanuit een programma een database op bijvoorbeeld internet te raadplegen. In het geval van muziekprogramma's is het hierdoor mogelijk om de artiest en de titels te achterhalen van een audio-cd die je in de computer stopt en de ID3 automatisch voor je in te laten vullen.

Off-line is niet verbonden met internet of een ander netwerk.

Opstartdiskette Een diskette waarop u altijd kunt terugvallen als de PC niet meer vanaf de harde schijf wil opstarten.


P

Partitioneren Een harde schijf is als hij van de fabriek afkomt nog niet ingedeeld en voorbereid voor gebruik Partitioneren gaat vooraf aan formatteren. Hierbij kun je de harde schijf in meerdere partities (mootjes) verdelen. Een partitie is dus een stuk ruimte van een harde schijf, dat een eigen formaat en een eigen schijfletter heeft.

PCI Periperal Component Interconnect. Het meest gebruikte type uitbreidingsslot in de pc. De opvolger van de ISA-bus. Hij is sneller dan de ISA-bus en ondersteunt standaard PnP uitbreidingskaarten. Meest voorkomende PCI uitbreidingskaarten zijn; netwerkkaarten, geluidskaarten en fire-wirekaarten. Ook USB-uitbreidingskaarten en extra parallele poorten worden als pci-insteekkaart geleverd.

PCMCIA Aansluitnorm voor uitbreidingskaartjes voor notebook. Zijn snel verwisselbaar zonder de kast te openen en kunnen allerlei randapparatuur bevatten.

Pentium Een processor van de firma Intel, dit is de naam voor de 80586.

Pixels PICTure Elemement- Programmable Element. Kleinste individueel aanstuurbaar beeldpuntje. Een pixel kan opgebouwd zijn uit meerdere DOTS (zie onder DPI). Zowel geprinte als op het beeldscherm weergegeven afbeeldingen bestaan eigenlijk uit allemaal afzonderlijke punten; pixels. Hoe dichter deze op elkaar staan, hoe hoger de beeldkwaliteit van de afbeelding. De hoeveelheid gebruikte pixels voor de weergave wordt ook wel de "resolutie" of het "oplossend vermogen" genoemd.

Playlist Een afspeellijst binnen een programma. Zo'n playlist bevat de namen van muziekbestanden en de locaties van deze bestanden op de harddisk. Met behulp van afspeellijsten kunt u allerlei muziekcompilaties maken zonder hiervoor de gebruikte bestanden bij elkaar te hoeven plaatsen.

Plug-in is een aanvullend programma voor een ander, bestaand, programma. Deze kunnen van een andere fabrikant zijn.
Het is een term die wordt gebruikt voor extra te downloaden componenten waarmee de functionaliteit van het originele programma kan worden uitgebreid. Heeft meestal betrekking op het uiterlijk.

PnP Plug and Play Hiermee wordt aangegeven dat een uitbreidingskaart automatisch de juiste instellingen krijgt toegewezen door de computer zodra deze wordt aangezet. Een PnP kaart heeft dus geen jumpertjes die omgezet moeten worden om de juiste instellingen te selecteren. In de praktijk geven ook PnP kaarten regelmatig problemen, dus hecht niet te veel waarde aan deze aanduiding.

Poorten SeriŽle, parallelle en game poorten. Een seriŽle poort is een aansluiting op de computer voor een muis, een modem etc. Een parallelle poort is een aansluiting op de computer voor een printer of een zipdrive (soms externe cd-rom spelers of externe cd-rewriters). Een gamepoort is bedoeld voor het aansluiten van een joystick.

Power management Een term voor alle techniek die worden toegepast om (tijdelijk) niet in gebruik zijnde pc's zo weinig mogelijk stroom te laten gebruiken. Is vooral van toepassing op laptops, omdat die heel zuinig moeten zijn op de in hun accu opgeslagen elektriciteit. Wordt ook toegepast op desktop pc's, maar dan vooral om weer een vliegende start te kunnen maken als de pc even werkloos is geweest.

Printserver Een netwerkcomputer die is ingericht als een soort van grote printer-wachtrij waar alle andere werkstations gebruik van kunnen maken. Op de printserver-computer zijn dan de printers aangesloten. Als een werkstation een document gaat afdrukken, neemt de printserver de printjob in ontvangst en slaat die op op de eigen harde schijf. Als de gekozen printer vrij is wordt de printjob doorgestuurd naar de printer en afgedrukt.

Processor of CPU of CVE. De processor is dat deel van de computer waarin de gegevensbewerkingen worden uitgevoerd.

Protocol Een reeks afspraken over de communicatie tussen apparaten of programma's. Bekend is het HTTP-protocol voor gegevensoverdracht tussen webserver en browsers.


Q


R

RAID Redundant Array of Independent Disks. Een techniek warbij meerdere harde schijven worden gecombineerd tot ťťn grote harde schijf.

RAM Random Acces Memory. Computergeheugen dat zowel gelezen als geschreven kan worden. Verliest zijn geheugeninhoud als de voedingsspanning wegvalt. Het interne geheugen van de PC.

Register of Registry. Een verzameling (de database) van belangrijke gegevens en instellingen van Windows en andere programma's. Het register is het kloppend hart van Windows. Als hier een fout in voorkomt  zullen bepaalde programma's of zelfs heel Windows niet meer correct werken.

Resolutie Dit is de gedetailleerdheid van een afbeelding. Wordt gebruikt als norm voor beeldschermen, printers en scanners. Afbeeldingen worden puntsgewijs opgebouwd. Hoe meer punten (pixels) er afzonderlijk aangestuurd kunnen worden, hoe beter de resolutie. Hoe meer pixels per oppervlakte-eenheid, hoe meer detail en hoe beter het beeld. Voor printer en scanners wordt resolutie gemeten in het aantal puntjes per inch (dpi).

ROM Read Only Memory. Computergeheugen met een vast programma waarin niet geschreven kan worden, maar wel gelezen.

Router Een router is te omschrijven als een intelligente hub. Waar een hub alleen elektronische signalen (netwerkkabels dus) met elkaar verbindt, daar zorgt een router ervoor dat het netwerkverkeer ook in de juiste banen wordt geleid. In de dagelijkse praktijk verzorgt een router contact tussen de netwerk-pc's en internet. Hierbij kan de router zelfstandig verbinding maken met internet.


S

Shareware Software die men in principe gratis krijgt, maar waarvoor een bijdrage wordt gevraagd, wanneer het programma bevalt en men er daadwerkelijk gebruik van wil blijven maken.

Simm Single In line Memory Module. Insteekmodule waarop alle IC's (chips) voor 256Kb, 1MB, 4MB of 8MB aan RAM-geheugen zijn aangebracht. De oudere Simm's maken gebruik van 8 of 9 bit (30 pins), deze modules moeten per 2 of 4 worden vervangen. Nieuwere computers gebruiken 32/36 bits (72pins) Simm's. Deze kunnen per stuk (moderne 486) of per twee (Pentium of hoger) worden geplaatst.

Skin Letterlijk "vel" en de mogelijkheid om sommige programma's van een compleet ander uiterlijk te voorzien. Skins zijn gratis te downloaden van de site van de leverancier van een programma.

Slot Plaats in de computer waar een insteekkaart geplaatst kan worden (zie onder BUS). Deze uitbreidingssleuven kunnen er zijn in ISA, PCI of AGP.

SMTP Simple Mail Transfer Protocol. Het is een netwerkprotocol voor het versturen van e-mailberichten via internet. Als er een e-mailaccount is zal de internetprovider het adres van de smtp-server opgeven. Dit adres (kan ook een url zijn) dient ingesteld te worden in het e-mailpakket waarmee gewerkt wordt. De tegenhanger van smtp is pop3.

Spyware Software die stiekem op de pc is geÔnstalleerd, en die het systeem aanpast of die gebruikt kan worden om privť-gegevens te ontfutselen. Vaak komt spyware met de installatie van freeware-programma's mee. Vaak wordt spyware gebruikt om (persoonlijke) gegevens van de gebruiker door te spelen voor reclamedoeleinden. het is speciale software die in de "virus-hoek" geplaatst kan worden.

SSL Secure Socket Layer. Een speciale beveiligingslaag die het mogelijk maakt om te kunnen internetten zonder dat iemand anders -op de kabel- meekijkt. Wordt vrijwel altijd gebruikt als er vertrouwelijke gegevens moeten worden verzonden.

Streaming media Benaming voor audio- en videobestanden die al beginnen af te spelen terwijl het bestand nog aan het downloaden is. Daarnaast is het ook erg praktisch voor live-uitzendingen.

SVGA zie onder videokaart.

Systeemdiskette Diskette die de originele versie van het besturingssysteem bevatten. Onder Windows 95/98 wordt hier het besturingssysteem Dos7 op gezet.

 

T

Thumbnail Een miniatuurvoorstelling van een grotere foto.

Trackball Randapparaat voor cursorbesturing, sterk verwant aan de muis. In essentie bestaat een trackball uit een bal die met de vlakke hand heen en weer gerold kan worden (het lijkt op een muis die op zijn kop ligt).


U

Ultra ATA Nieuwe standaard voor communicatie tussen harde schijf en computer. Dit moet dan wel worden ondersteund door het moederbord.

Upgraden Het opwaarderen van een systeem door het vervangen van hard- en/of software.

Upload is het kopiŽren van bestanden of data van een stand-alone pc naar een computer (server) op internet of een ander netwerk.

URL Uniform Resource Locator, of in gewone taal; een webadres. Zo'n unieke URL zorgt ervoor dat iedere op het internet aangesloten computer uw homepage of website precies kan vinden.

USB Universal Serial Bus. Een verbeterde seriŽle poort die op een snellere manier gegevens serieel uitwisselt tussen computer en randapparatuur. Niet alle besturingssystemen ondersteunen USB. Vanaf de latere versies van Windows95 wel. We zien steeds meer USB devices; muizen, printers, scanners, netwerk-pennen, memory cards etc. Soms moet een usb-poort gedeeld worden door een zogeheten usb-hub; hierdoor wordt het mogelijk nog meer apparaten aan te sluiten.


V

VBScript ofwel Visual Basic Script. VBScript is een speciale programmeertaal die door Windows, Internet Explorer, Word, Excel, Access en zo wordt gesproken. Ze hebben wel allemaal hun eigen dialect, dus hun eigen manieren. Met behulp van VBScript worden batch-programma's gemaakt, websites interactief en kunnen macro's gemaakt worden.

Vesa Local Bus Video Electornics Standards Association. Een der opvolgers van de relatief trage ISA-bus. Inmiddels een verouderd type aansluiting voor componenten zoals videokaarten en harde schijf contollers.

Videoblaster Multimediakaart (beeld/geluid) voor het binnenhalen van signalen van de videorecorder, videocamera, televisie, microfoon, keyboard, Cd-speler, bandrecorder etc. Met behulp van software kunnen deze signalen bewerkt worden. Deze bewerkte signalen kunnen naar bijvoorbeeld de monitor of videorecorder verzonden worden.

Videokaart Voor koppeling van beeldscherm aan de computer, waarop ook het beeldschermgeheugen is aangebracht. Er bestaat een grote verscheidenheid aan grafische kaarttypen. MDA; Monochrome Display Adaptor, alleen geschikt voor tekst. Waren gemonteerd in de eerste computers. Hercules; Monochrome grafische kaart. CGA; Color Graphics Adaptor, ooit populaire, maar nu ouderwetse kaart. EGA; Enhanced Graphics Adaptor. Verbeterde versie van de CGA-kaart. Komt nog in oudere computers voor. MCGA; Multi Color Graphics Array. VGA: Video Graphics Array, deze kaart treffen we aan bij de modernere computers. Een zeer uitgebreide kaart met een maximale resolutie van 640x480 pixels bij 16 kleuren. SVGA: Super Video Graphics Array, uitgebreide, met alle voorafgaande kaarten compatibel grafische kaart met extra hoge resoluties; 800x600, 1024x768 en 1280x1024.

Virtueel geheugen In moderne besturingssystemen als Windows kan meer geheugen worden gebruikt dan er werkelijk fysiek aanwezig is. Die delen van een programma waar op een gegeven moment geen ruimte voor is in het geheugen, worden tijdelijk in het virtueel geheugen (swapfile) op de harde schijf opgeslagen. Hierdoor lijkt het alsof de computer meer werkgeheugen tot zijn beschikking heeft. Virtueel geheugen is echter merkbaar langzamer dan echt werkgeheugen.

Virus Een zichzelf kopiŽrend stuk software dat in het ergste geval bestanden beschadigt en de pc lamlegt. Er zijn virussen die alleen je harde schijf infecteren, maar ook virussen die het BIOS van de pc ontregelen of in het geheugen huishouden.

Visuals Een aanduiding die wordt gebruikt voor een component die binnen een muziekprogramma zorgt dat audio op een visuele manier wordt weergegeven.
In de meest simpele vorm is dit een grafische equalizer. Ingewikkelde visuals laten 3D-objecten bijvoorbeeld meedeinen op de muziek.

VoIP Staat voor Voice over Internet Protocol, waarmee bellen over internet wordt bedoeld.

 

W

WiFi Wireless Networking; een draadloze oplossing voor ethernet. Je kunt vaak tientallen meters overbruggen.

Wizard Een geautomatiseerde assistent, die stap-voor-stap begeleiding geeft door een mogelijk moeilijk proces.

WMA Windows Media Audio is het compressieformaat van Microsoft waarvan wordt beweerd dat het een betere kwaliteit heeft dan MP3.

 

X-Y


Z

Zif Socket  Zero Insertion Force Socket. Op de plek waar een chip gemonteerd zit, in de socket of chipvoet kan ook een andere chip geplaatst worden. Om de oude chip te verwijderen is het ZIF socket systeem bedacht. Er kan zonder kracht (Zero Force) de oude chip eruit gewipt worden en de nieuwe chip geplaatst. Vaak tref je dit aan bij processoren.

Zoekmachine Een website die namen, adressen en andere gegevens van andere sites geÔndexeerd heeft. Als we een zoekvraag intypen, krijgen we snel resultaten door deze indexering.

 

 

      HomeContact pagina

    Copyright © 2005 www.raymakers.net. All rights reserved.